Herbestemmen monument of erfgoed

Herbestemmen monument

Het herbestemmen van een monumentaal pand of een gebouw dat valt onder cultureel erfgoed heeft heel wat voeten in aarde. Toch vraagt onze maatschappij en samenleving om het herbestemmen van dit soort panden. Ons land kent een rijke historie welke bewaard blijft in verhalen, maar zeker ook in de bepaalde bouwstijlen uit die tijd. De infrastructuur in ons land vertelt wat over de geschiedenis. Reden te meer dus om na te denken over het herbestemmen monumenten. Dit voorkomt tevens dat oude gebouwen lang leeg komen te staan en daardoor in verval raken. Ook met het oog op duurzaamheid wordt er dus nagedacht over het herbestemmen van een monument. Voordat een dergelijk pand omgebouwd kan worden tot bijvoorbeeld een bedrijfspand, kantoorruimte of wooncomplex, moet er een grondig onderzoek plaatsvinden. In de eerste plaats richt dit onderzoek zich op het bepalen van de geschiktheid van het gebouw. Het pand moet immers genoeg kansen bieden voor de nieuwe bestemming.

 

Behoud van oude elementen bij herbestemmen monument

Als het om cultureel erfgoed gaat of panden met een cultuurhistorische waarde, dan kunnen we deze vaak herkennen aan bijzondere elementen, een bouwstijl of de authentieke kleuren. Het herbestemmen van een monument is dus ook een kwestie van karakter-behoudt. Door dit te combineren met nieuwe elementen, wordt het pand niet alleen klaargemaakt voor zijn nieuwe bestemming, maar voldoet deze ook aan de wensen en eisen van de opdrachtgever. Op deze manier kunnen oud en nieuw hun weg vinden aan de hand van de juiste balans. Het herbestemmen van een monument wordt in de meeste gevallen gedaan door een gespecialiseerd architectenbureau of een restauratie architect. Deze denkt tevens na over welke bestemming het beste past bij het betreffende pand. Dit kan in opdracht zijn van een particulier, een overheidsinstelling, een gemeente of provincie.

 

Herbestemmen monument: een passende nieuwe bestemming

Wat ook van groot belang is bij het herbestemmen van monumentale panden of cultureel erfgoed, is de uiteindelijke bestemming. Deze moet niet alleen passen bij de uitstraling van het pand, maar natuurlijk ook bij de oppervlakte en de indeling. Zo hoeft er niet onnodig gerestaureerd te worden waarbij het risico van karakter verlies aanwezig is. Een restauratie architect denkt mee aan de hand van zijn ruime ervaring, maar maakt ook een analyse aan de hand van een grondig onderzoek. Zo kan een oude kerk bijvoorbeeld dienst gaan doen als modern wooncomplex, terwijl een oude school een nieuwe bestemming krijgt als winkelpand of supermarkt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *