De voordelen van begrazing door schapen 

Om een stuk grond dat je nog niet gebruikt in optimale staat te brengen, kun je voor begrazing door schapen kiezen. Begrazing met schapen is in feite een natuurlijke manier om de vegetatiestructuur van een bodem te diversifiëren. Indien nodig kun je een beroep doen op bedrijven die je een voldoende aantal dieren ter beschikking stellen om deze taak uit te voeren. Dieren grazen en verspreiden zaden en insecten via hun wol en uitwerpselen. Deze zaden en insecten vormen voedsel voor weer andere insecten op je land. Begrazing verbetert dus de diversiteit van de vegetatiestructuur. Het is belangrijk op te merken dat niet alleen insecten van het grazen van schapen profiteren, maar dat de wol ook wordt gebruikt door vogels om nesten te maken.

Het maaien van het land

Begrazing is ook een manier om het land duurzaam te maaien. Als je niet regelmatig maait, kun je kiezen om het werk te laten doen door schapen. Op die manier bespaar jij tijd en brandstofkosten. Bovendien hoeft je het resterende maaisel niet op te ruimen of te composteren nadat de dieren zijn op het land zijn geweest. Om de kwaliteit van de grond te verbeteren, kunnen dieren sommige delen van het land langer begrazen dan andere. Dit draagt bij tot een rijke diversiteit op het land en zorgt ervoor dat het gras rustig kan groeien op andere stukken grond.

Veilig schapen laten grazen

Wanneer je besluit om schapen te laten grazen op je land, is het belangrijk om het veiligheidsaspect van deze activiteit in overweging te nemen. De mensen die voor de schapen zorgen zien erop toe dat hun dieren niets vernielen en op het voor begrazing aangewezen gebied blijven. Er wordt ook regelmatig toezicht gehouden om de gezondheid van de dieren te controleren en hen te behandelen in geval van ziekte. Als landeigenaar heb jij dus geen omkijken naar de dieren en kan jij je tijd aan andere dingen besteden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *